Agrupació Raimons

El gener de 1979 tres amics que es deien Raimon es van ajuntar per anar a sopar plegats. La “moguda” els va agradar i, tot sopant, ja van anar recordant els Raimons que coneixien per tal d’engrescar-los per a l’any següent.

Van anar passant els anys, el nombre de Raimons anava creixent i l’any 1987 es parla de la problemàtica que el nostre nom en català s’hagi d’escriure sense la “i”, és a dir, Ramon. Tot parlant d’aquesta qüestió, se’ns acut d’enviar una carta al Vaticà, adreçada al Sant Pare i escrita en llatí, explicant la nostra preocupació. Al cap de tres mesos vàrem obtenir resposta, que indicava que no sabien de què anava el tema i que ens adrecéssim al bisbat de Barcelona. Així ho vam fer i, actualment, encara no hem rebut cap resposta. L'any següent, el 1988, se’ns acut la idea de muntar una agrupació, la principal feina de la qual fos reivindicar la “i” en el nostre nom i lluitar per tal que el nom de Raimon sigui reconegut.

És així com va començar a néixer la nostra agrupació i la primera acció que vam portar a terme va ser demanar a l’Ajuntament de Vilafranca, que havia recuperat les festes però amb el nom de Festes de Sant Ramon, que s'incorporés la “i” per anomenar-les Festes de Sant Raimon de Penyafort. Paral·lelament a això, ens vàrem comprometre a muntar un ball per tal que les festes fossin més lúdiques i participatives del que aleshores eren. I fou així com l’any 1989, l’Ajuntament de Vilafranca, desprès de consultar el canvi en una reunió on hi eren convocades totes les entitats culturals de la vila, va accedir a la modificació del nom de les festes. 

Així doncs, des d'aleshores, la nostra agrupació organitza un ball popular en què, de moment, sempre ha comptat amb la presència de la Salseta del Poble Sec i que generalment sempre s’escau el primer dissabte dins el calendari de les festes. Aquest ball, però, després de la 25èna edició, es va deixar de fer, i després d'uns anys fent La Festa dels Raimons, actualment des de l'Agrupació organitzem totes les Festes.

Agrupació Raimons

Reivindicacions

Les reivindicacions són un compromís que com a entitat ens hem marcat de fer, per tal de lluitar per la identitat del nostre nom. Si bé és provable que tinguem la guerra perduda en el camp de la traducció, creiem que la llengua és viva i que si hi ha paraules que el català ha acceptat al llarg dels anys, ja s'hauria d’haver acceptat el canvi del nostre nom des de fa molt anys. 

Més informació