Notícia

Visites guiades al Castell de Penyafort

28 de desembre de 2023

La casa natal de Sant Raimon de Penyafort ha estat restaurada recentment per l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. No us perdeu una visita a aquest conjunt arquitectònic, que ens apropa una mica més a la figura de Sant Raimon.

La visita gratuïta es farà els diumenges 21 i 28 de gener, a les 10:30h.

Feu la vostra reserva per telèfon i/o whatsapp al 669 287 539.

El Castell de Penyafort data del segle XI. El complex inclou elements d'origen medieval, barroc i neoclàssic. Els seus inicis es troben al voltant d'una torre de defensa amb algunes dependències annexes, en les quals l’any 1285 nasqué Raimon de Penyafort, que amb els anys es convertiria en sant Raimon de Penyafort.

Aquest fet provocà que tot just començar el segle XVII, l'ordre dels dominics hi fundés un convent. A partir de l'any 1836, amb la desamortització de Mendizábal, l'edifici passà a mans de la família Puig i, poc després, fou heretat pel fill de la família, Josep Puig i Llagostera, qui va reformar l'edifici completament fins a donar-li la imatge que presenta actualment, com a exponent d'edifici representatiu dels espais de lleure de la burgesia industrial catalana de finals del segle XIX.

Durant la Guerra Civil espanyola, l'edifici acollí una presó republicana destinada als aviadors del bàndol franquista. Més tard, passà per diverses mans privades fins que l’any 2002 fou adquirit per l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

Els elements més remarcables del complex són les dimensions excepcionals del conjunt arquitectònic: el pati d'accés davant la façana principal, l'església d´una sola nau i les sis capelles laterals amb el seu portal de frontó trencat amb fornícula, la torre de planta circular, amb les parets de més d´un metre i mig de gruix, i les dependències conventuals.