Presentació

El 7 de gener es celebra la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, copatró de la ciutat. És per això que Les Festes de Sant Raimon s’organitzen en el mes de Gener.

Històricament, des del segle XVII, els actes per les festivitats de Sant Raimon els feien confraries i juntes religioses. L’any 1984 es recuperen les Festes, després d’una proposta dels Falcons de Vilafranca, i aquestes les organitzen diferents entitats de la Vila. L’objectiu era donar a conèixer la capacitat i il·lusió del món associatiu local per difondre i dinamitzar les seves pròpies activitats, que inclouen, per una banda, la producció i difusió de la creació artística local (teatre, música, dansa, literatura...) i, per l'altra, totes aquelles activitats que siguin proposades pel món associatiu de la ciutat.

L'any 2017 però, davant la possible desaparició de les Festes, l’Agrupació Cultural de Raimons i Raimundes presenta un projecte per dinamitzar-les, conservant l’esperit de les entitats i promocionant artistes locals, però canviant alguns aspectes per fer-les més accessibles a totes les franges d’edat. I des del 2018 fins a l’actualitat l'organització de les festes va a càrrec d’aquesta Agrupació que ha aconseguit que les Festes tinguin un lloc destacat en el calendari festiu de la ciutat.